SNEŽNI PLAZOVI

 

Snežni plazovi poleg padajočega kamenja predstavljajo najpogostejšo grožnjo prometnicam in tudi drugim infrastrukturnim objektom. Nevarnost snežnih plazov je mogoče uspešno omejiti z ustreznim dimenzioniranjem in namestitvijo protilavinskih objektov. Ustavljanje snežnih plazov po sprožitvi je praktično nemogoče, zato je glavna naloga takih sistemov zadrževanje snega na mestu sproženja.

Podjetje Geobrugg AG razvija in proizvaja sisteme za zaščito pred snežnimi plazovi iz visokokvalitetnih jeklenih mrež. Taki sistemi se uspešno uporabljajo že od leta 1951. Osnova protilavinskega sistema SPIDER® Avalanche so spiralne žične mreže SPIDER
®, jeklenice in sistem sidranja. Izbira višine sistemov, kota namestitve na podlago in število linij se dimenzionira za vsak problem posebej. Sistemi so primerni za vse terene in so prilagojeni tudi za izvedbo s pomočjo helikopterja.

 

  • V obdobju brez snega zaščitne ograje SPIDER® Avalanche zagotavlja tudi sorazmerno učinkovito zaščito pred padajočim kamenjem. Njihova elastična zasnova jim omogoča, da absorbirajo visoke dinamične energije, brez da bi se ob tem poškodovali.
  • Zaščitne ograje SPIDER® Avalanche so zasnovane kot izredno lahka konstrukcija, primerna za namestitev v težkih in težko dostopnih terenih.
  • Zaradi svojega dizajna so konstrukcije praktično nevidne tako poleti kot tudi pozimi. Zato so ti sistemi posebej primerni za uporabo na območjih, kjer je razvit turizem in na območjih, ki so namenjena rekreaciji.
  • Zaščitne pregrade ne povzročajo senčnih predelov, kar bi lahko negativno vplivalo na rast vegetacije.
  • Imajo malo sestavnih delov, zato je namestitev enostavna.
  • Modularna zgradba omogoča odlično prilagajanje terenu.